Bu yürüyüşler, SU Gender üyeleri de dâhil olmak üzere katılımcıları, yaşadıkları veya ziyaret ettikleri şehirlerle kurdukları ilişkiler üzerine yeniden düşünmeye teşvik ediyor. Bu düşünme süreci, çoğunlukla egemen ideolojiler tarafından şekillen eşitsiz toplumsal cinsiyet normlarının, insanların mekanlarla kurdukları maddi ve sembolik ilişkileri tanımlamaktaki etkisini tanımayı da içeriyor. Ayrıca insan hakları, kolektif hafıza, nefret söylemi, cesaret ve aktivizm gibi birçok kavram ve terimin yürüyüşler boyuca bir arada ele alınması, katılımcıların toplumsal sorunlar arasındaki ilişkileri ve paralellikleri keşfetmesini de sağlıyor.
Yürüyüşleri düzenleyenler, katılımcıların yanı sıra, hikâyeleri derleyen ve anlatan genç gönüllülerin de hikâye anlatıcılığı sayesinde umut ve güç biriktirdiği deneyimler olduğunu, geçmiş dönemlerin zorlu şartlarında her türlü baskıya rağmen pes etmeyip üretmeye devam eden kadınların varlığından haberdar olmanın kendi yaşamlarında karşılaştıkları engel ve zorluklarla başa çıkma yöntemlerini bulma konusunda esin kaynağı olduğunu belirtiyor.
Ankara ve Antakya gibi farklı şehirlerde bulunan sivil inisiyatifler yaşadıkları şehirlerde Cins Adımlar’dan ilham alan hafıza yürüyüşleri düzenliyor. Cins Adımlar ayrıca Ankara’da küçük bir grup ile birlikte bir eğitim atölyesi düzenledi ve bu grup daha sonra birkaç hafıza yürüyüşü organize etti.