Sivil toplum aktörlerinin karşılaştığı başlıca problemlerden biri üretilen işlerin yeterince görünür olmaması. Günümüzde “dert anlatmak” için en yaygın kullanılan araçlardan birinin sosyal medya aracılığıyla paylaşılan videolar olduğu düşünüldüğünde, Umut Arşivi’nin bu mücadelelere görünürlük sağlayan bir mecra olduğu söylenebilir.
Bunun yanında, veritabanı ziyaretçileri, arşivde bulunan iyi örneklerin kendi pratiklerini yeniden düşünmelerine fırsat verdiğini söylüyor: “Umut Arşivi, aslında bunların birer umut hikâyesi olduğunu gösterdi ve yaptığımız şeyin, o büyük umutsuzluk coğrafyasında nereye oturduğunu kendimize de göstermemize ortam hazırladı.”
Mekânda Adalet Derneği, videoları çoğaltmak için Nisan 2019’dan beri video maratonları düzenliyor. Atölyeler üç gün sürüyor ve sivil toplum kuruluşlarının bu atölyelere biraz da olsa geliştirilmiş bir fikirle gelmeleri bekleniyor. Atölye sonunda bir veya iki dakikalık videolar üretiliyor. Bu atölyeler, Umut Arşivi’ne video eklemek için bir metot olarak kullanılıyor. Ancak, bu maratonlara katılmayan gruplar da platforma video yükleyebiliyor.
Bu atölyeye katılan sivil toplum kuruluşları, kurdukları ilişikleri atölye sonrasında devam ettirip Umut Arşivi’nden bağımsız işler için de ortaklaşabiliyor. Bu anlamda, video maratonlarının bir dayanışma ağının büyümesine olanak sağladığını da söyleyebiliriz. Mesela, düzenlenen ikinci video maratonuna katılmış olan, çocuk istismarı ile mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu bu atölyenin de katkısıyla alternatif fon bulma yöntemleri üzerine düşünerek çocuk istismarı hakkında bir belgesel çekme fikri geliştirdi ve bu belgesel için çalışmalara başladı.